tisdag 9 oktober 2012

Klienter med utländsk bakgrund

Det blir allt vanligare att vi i PO-Piteå kontaktas av människor som kommit till Sverige från andra länder. Och naturligtvis så mår många människor verkligen psykiskt dåligt.
I kontakten med PO så måste vi ju naturligtvis som för alla andra sökanden försöka att bilda oss en uppfattning om det "psykiska illamåendet" eftersom detta är ett av kriterierna för att få hjälp av oss. Vad grundar sig problemen i?
- Ekonomiska problem? Sjukdom? Utanförskap? Ensamhet? Vilsenhet? Svårigheter att få den hjälp man behöver? Arbetslöshet? Problem i / hitta bostad? Språkliga problem? m.m.

När vi nu under många år mött många invandrande människor så upptäcker vi samhällets brister i kommunikation och möten med dessa människor. Det finns även brister i bemötande.
Och sedan har vi tyvärr börjat märka att det är ganska lätt att börja bemöta den skiftande problematikens effekter genom medicinering av det psykiska illamåendet! Detta är givetvis inte bra alls. Det är ju nästan alltid hela den sociala situationen som inte fungerar på ett tillfredställande sätt. Naturligtvis kan en nödvändig medicinering TILLSAMMANS med stöd i personens vardagsliv vara av godo.
I stället märker vi att vissa andra insatser kan ge ett betydligt bättre resultat.
Ett litet exempel är t.ex. att kyrkan håller öppet sina lokaler i "Kyrkcenter" i centrala Piteå. Detta tyvärr endast måndagseftermiddagar. Men dit är alla välkomna för fika, träffas, prata och ta med sig "krångliga papper".

Vid arbetsdagens slut summerade vi idag olika samtal vi haft på svenska, engelska, teckenstöd, skisser och andra uttryckssätt. Men vi klarade oss utan hjälp av tolk idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna min blogg