måndag 26 oktober 2015

Klient vill överklaga beslut om försörjningsstöd

Klient som måste söka försörjningsstöd under en längre period.
Det är inte ovanligt att några av POs klienter tvingas söka ekonomisk hjälp via försörjningsstöd under en tid.
Men vi ser samtidigt i vår senaste årsstatistik för PO att hela 9st helt kunde lämna försörjningsstöd eftersom de hittat andra och bättre vägar till en ordnad inkomst och ekonomi. Året före var det 13st.

Så här borde samverkan mellan alla inblandade se ut:
- Att alla hjälps åt tillsammans får att få alla vardagens pusselbitar på plats för en klient.
 
Men ibland händer det att någon klient måste ha försörjningsstöd under en litet längre tid innan han/hon får helt ordning på sin ekonomi. Det kan ibland handla om att klienten har en mycket omfattande problembild och dessutom minderåriga barn hemmaboende.
Under sådana situationer bör handläggare och beslutsfattare bedöma "helhetssituationen" för att kunna ge barn och den sökande alla möjligheter att skapa sig en plattform för en hållbar vardagssituation på många plan.
Ändå kan det tyckas som om försörjningsstödets beräkningar och beslut till stor del vilar på strikta ekonomiska riktlinjer.
Trots att många personer och myndigheter finns inblandade i klientens planering för att nå framgång och hållbara planeringar.

Nu har en klient återigen börjat tvivla på att hans/hennes ansökningar om försörjningsstöd handlagts på ett riktigt sätt.
Då återstår tyvärr bara att klienten måste göra en överklagan. Detta känner klienten som en stor belastning och motgång.
För att göra en överklagan behövs beslut om avslag samt uträkningar.
Och just dessa beslut har vår klient dessutom fått vänta på i flera månader.
Den SIP-planering som klienten för länge sedan ville att försörjningsstöd skulle sammankalla alla inblandade till, lämnades utan åtgärd.
Den initierades i stället av vuxenpsykiatrin som såg det stora behovet.

För klienten väntar nu många timmar av genomgång av avslagsbeslut, uträkningar och formulering av en överklagan. Och ännu fler timmar av ångest, sömlöshet och oro. Kraft som istället behövs för att orka jobba med sin vardagsplanering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna min blogg